Laat niets over aan het toeval!

Barre winteromstandigheden kunnen uw wagen danig op de proef stellen. Koude, vorst, sneeuw, ... Om deze periode met een gerust gemoed veilig door te komen, bieden TRAXIO en het BIVV u enkele praktische tips aan.

Aarzel trouwens niet om bij twijfel de mening van uw garagist te vragen.

PS: Om u een duwtje in de rug te geven en de winter probleemloos door te komen, kan u deelnemen aan onze wedstrijd om kans te maken op een set winterbanden.

Ik neem deel aan de wedstrijd!

Onze tips voor een zorgeloze winter

Download onze checklist Ontdek al onze tips

ADVIES VOOR DE BATTERIJ

De koude vraagt heel wat van uw batterij. Verlichting, verwarming, ontdooiing, … zoveel inspanningen die het vermogen verminderen. De levensduur van een batterij is ongeveer 4 jaar. Als uw batterij zwakker wordt, moet u haar vervangen voor de winter.

ADVIES VOOR RUITENWISSERS

Versleten ruitenwissers kunnen uw zicht tot 30 % verminderen. Kijk dus na of het rubber van de bladen niet versleten is en of het nog  soepel is. Aarzel niet om dit waardevolle toebehoren eens per jaar te vervangen. Controleer ook of het niveau van de ruitenwisservloeistof voldoende is en vooral of er antivries in zit om bestand te zijn tegen de laagste temperaturen.  

ADVIES VOOR KOPLAMPEN EN ACHTERLICHTEN

Zien en gezien worden zijn twee basisvoorwaarden voor uw veiligheid op de baan. En vooral in de winter, een periode waarin de dagen korter zijn. Ga dus na of de koplampen een gelijkmatige verlichting bieden en dat de stop- en de remlichten, evenals de richtingaanwijzers perfect functioneren.  

ADVIES VOOR AIRCONDITIONING

Bij lage temperaturen en een hoge luchtvochtigheid dampt de voorruit sneller aan, en dan hebben we het nog niet over rijm. In dat geval is airconditioning een waardevolle bondgenoot om een perfect zicht te waarborgen. Kijk dus na of de airconditioning goed werkt, zeker als u hem tijdens de zomer veel gebruikt hebt.

ADVIES VOOR REMMEN

Kijk na of het voertuig niet afwijkt bij het remmen, of de remmen niet piepen en of er geen trillingen te voelen zijn. Al naargelang de gebruiksvoorwaarden, is het aangewezen om de remmen te laten controleren om de 10.000 tot 20.000 km. Voor de remvoering is dat vanaf 30.000 km. De remvloeistof moet dan weer om de 2 jaar vervangen worden.

BANDENADVIES

De banden garanderen een goede wegligging op een droge of natte ondergrond en een goede remefficiëntie. Controleer dus de diepte van het profiel, de luchtdruk en de algemene staat van het loopvlak van uw banden. Onder 7 °C en op een ondergesneeuwde baan, is het ten zeerste aangewezen om winterbanden te gebruiken. Het rubber biedt betere prestaties qua grip en remmen dan het rubber van zomerbanden in dergelijke weersomstandigheden.    

ADVIES VOOR MOTORVLOEISTOFFEN

De kwaliteit en het niveau van de ruitenwisservloeistof moeten zeker gecontroleerd worden, maar laat ook het niveau van de remvloeistof en natuurlijk ook het oliepeil nakijken. Vraag eveneens aan uw garagist om de koelvloeistof van uw motor te controleren.

Win een set winterbanden, inclusief de montage


 Ongeveer 10 jaar Ongeveer 4 jaar Ongeveer 15 jaar

 Ja Nee

 Om de 6 jaar Om de 10 jaar Om de 2 jaar

 Om de ruiten te ontdampen en te ontvriezen Om het goed koud te krijgen Om verse lucht in de wagen te hebben
Ik aanvaard de algemene voorwaarden, die ik hier kan lezen.

Communicatietools voor professionals
Klik hier om de documenten te downloaden